„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” .Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

05We wtorek 26 listopada 2013r. w świetlicy wiejskiej w Mokrem odbyło się szkolenie kulinarne pn. „Kuchnia regionalna jako element wzmacniający potencjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. Szkolenie jest częścią cyklu kulinarnego, w którym uczestniczą osoby pro-wadzące działalność turystyczną i agroturystyczną a także przedstawiciele organizacji społecznych zajmujących się turystyką, promocją i rozwojem regionu. 
Spotkanie składało się z części teoretycznej dotyczącej problematyki znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju potencjału turystycznego LGD oraz części warsztatowej. Wykład poprowadził p. Marek Jawor, który podkreślił rolę kuchni regionalnej jako narzędzia do promocji i rozwoju turystyki. W części warsztatowej uczestnicy pod okiem mistrza kuchni Adama Kota przygotowywali tradycyjne potrawy wykorzystując produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Zamojszczyzny i Roztocza. W menu znalazły się takie dania jak: krupnik roztoczański z kaszą gryczaną, piersi kaczki pieczone w miodzie z jabłkami oraz ciasteczka owsiane z miodem i orzechami. Podczas szkolenia Panie uczyły się również układania serwetek oraz dekorowania stołu. Zwieńczeniem obu części była degustacja przygotowanych potraw oraz wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami szkolenia.

Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"

Partyzantów 3, pok. 218
22-400 Zamość
Pon. - Pt. - 7:30 - 15:30
tel./fax 084 639 29 66
tel. 0 510 20 38 58
mail: roztocze@lgdnaszeroztocze.pl
nr konta: 22 1940 1076 3089 7744 0000 0000
Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"
Projekt: Bartosz Cholewiński