W dniu 22.02.2013r. w Świetlicy wiejskiej w Potoczku odbyły się kolejne warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy „Gotowanie atrakcją regionu” realizowanego przez LGD „Nasze Roztocze” i LGD „Ziemia Zamojska”. W warsztatach wzięło udział 15 kobiet, które pod czujnym okiem szefa kuchni Pana Adama Kota zgłębiały tajniki tradycyjnej kuchni regionalnej Zamojszczyzny i Roztocza.
Uczestniczki zapoznały się z charakterystyką kuchni regionu, a następnie przy wykorzystaniu tradycyjnych produktów pochodzących z naszego regionu przygotowały smaczne potrawy.
Panie przygotowały zapalankę kartoflaną, piróg biłgorajski, gołąbki z kaszą i grzybami, pierożki pieczone z kaszą gryczaną oraz kapustą kiszoną i soczewicą, a także cebularze zamojskie. W czasie warsztatów gospodynie uczyły się również zasad nakrywania i dekorowania stołu.
Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw, których zapach i smak szczególnie u młodszych uczestniczek przywoływał czasy beztroskiego dzieciństwa i zapachy potraw z kuchni babci.