W dniu 21.02.2013r. w Szkole Podstawowej w Wywłoczce odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu współpracy „Gotowanie Atrakcją Regionu” realizowanego przez LGD „Nasze Roztocze” w partnerstwie z LGD „Ziemia Zamojska”. Tematem przewodnim warsztatów były tradycje kuchni regionalnej Zamojszczyzny i Roztocza.
Warsztaty składały się z panelu teoretycznego dotyczącego tradycyjnych potraw Zamojszczyzny i Roztocza oraz panelu praktycznego. Panel praktyczny obejmował wspólne przygotowywanie tradycyjnych potraw m.in. krupnika roztoczańskiego z kaszą gryczaną oraz kaszą jęczmienną, karkówki pieczonej w ziołach z grzybami leśnymi, pierożków z kaszą gryczaną oraz kapustą kiszoną i soczewicą a także cebularza zamojskiego. Wszystkie potrawy zostały przyrządzone pod okiem szefa kuchni Adama Kota, który dzielił się z uczestnikami wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi. Przygotowane potrawy przywołały smak i zapach dawnych czasów. W ramach warsztatów panie uczyły się także zasad nakrywania i dekorowania stołu. Zajęcia zakończyła degustacja przygotowanych potraw.