„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” .Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Szkolenie kulinarne w Gminie Adamów

28 listopada 2013

09W dniu 27 listopada 2013r. w Remizie OSP w Feliksówce przeprowadzone zostało ostatnie szkolenie kulinarne w ramach realizowanego na terenie LGD „Nasze Roztocze” cyklu szkoleń pn. „Kuchnia regionalna jako element wzmacniający potencjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. Celem szkoleń było pogłębienie wiedzy dotyczącej zagadnień historii kulinarnej regionu Zamojszczyzny i Roztocza oraz znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju turystyki i promocji obszaru LGD „Nasze Roztocze”. Zgodnie z programem szkolenie rozpoczęło się od wykładu przeprowadzonego przez p. Marka Jawora na temat tradycyjnej kuchni regionalnej oraz jej znaczenia w rozwoju potencjału turystycznego obszaru LGD. Następnie panie przygotowywały tradycyjne potrawy: krupnik roztoczański z kaszą gryczaną, pęczak z gulaszem oraz ciasteczka owsiane z miodem i orzechami wykorzystując do ich przyrządzenia produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Zamojszczyzny i Roztocza.. Przewodnikiem po świecie gotowania był p. Adam Kot, który koordynował prace w kuchni i był odpowiedzialny za przeprowadzenie wszystkich warsztatów. Uczestnikami szkoleń były osoby prowadzące działalność turystyczną i agroturystyczną na obszarze LGD „Nasze Roztocze” a także przedstawiciele organizacji społecznych zajmujących się turystyką, promocją i rozwojem regionu.

Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"

Partyzantów 3, pok. 218
22-400 Zamość
Pon. - Pt. - 7:30 - 15:30
tel./fax 084 639 29 66
tel. 0 510 20 38 58
mail: roztocze@lgdnaszeroztocze.pl
nr konta: 22 1940 1076 3089 7744 0000 0000
Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"
Projekt: Bartosz Cholewiński
Skip to content