„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” .Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Szkolenie kulinarne w Gminie Józefów

27 listopada 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERAW dniu 22.11.2013 r. w Miejskim Ośrodku Kultury w Józefowie odbyło się drugie spotkanie z cyklu warsztatów kulinarnych pt.”Kuchnia regionalna jako element wzmacniający potencjał turystyczny obszaru LGD Nasze Roztocze”. Tematem przewodnim warsztatów były tradycje kuchni regionalnej Zamojszczyzny i Roztocza. 
Na wstępie uczestnicy zapoznali się prezentacją na temat zagadnień historii kulinarnej regionu Zamojszczyzny i Roztocza oraz znaczenia kuchni regionalnej w rozwoju turystyki i promocji obszaru LGD „Nasze Roztocze”. Wykład przedstawił p. Marek Jawor. Następnie w ramach części warsztatowej uczestnicy przygotowali potrawy: krupnik roztoczański z kaszą gryczaną, kapustę z grochem, grzybami i olejem świątecznym roztoczańskim a na deser makowiec z miodem. Prace w kuchni koordynował p. Adam Kot, który jest odpowiedzialny za przeprowadzenie części warsztatowej szkolenia.
W ramach warsztatów panie uczyły się także zasad nakrywania i dekorowania stołu. Zajęcia zakończyła degustacja przygotowanych potraw, które przywołały smak i zapach dawnych czasów.

Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"

Partyzantów 3, pok. 218
22-400 Zamość
Pon. - Pt. - 7:30 - 15:30
tel./fax 084 639 29 66
tel. 0 510 20 38 58
mail: roztocze@lgdnaszeroztocze.pl
nr konta: 22 1940 1076 3089 7744 0000 0000
Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"
Projekt: Bartosz Cholewiński
Skip to content