Stowarzyszenie LGD „Nasze Roztocze” z końcem sierpnia zakończyło trwające od maja br. zadanie publiczne pn. „Tradycje kulinarne inspiracją współczesnej kuchni”, którego celem była promocja tradycyjnych i współczesnych potraw regionu Zamojszczyzny i Roztocza. W ramach realizacji zadania w 4 gminach powiatu zamojskiego (Adamów, Krasnobród, Zamość i Zwierzyniec) zorganizowano warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy zapoznali się z historią kulinarną regionu oraz pod okiem profesjonalnego kucharza przygotowywali potrawy z tradycyjnej oraz współczesnej kuchni regionalnej. Następnie opracowano i wydrukowano przewodnik „Tradycja i nowoczesność w kuchni Zamojszczyzny i Roztocza” zawierający przepisy potraw zebranych podczas warsztatów kulinarnych. Publikację można bezpłatnie otrzymać w Biurze Stowarzyszenia. Zapraszamy.
Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym udzielonym
przez Powiat Zamojski.