„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” .Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Warsztatów kulinarnych ciąg dalszy

6 grudnia w Potoczku na terenie Gminy Adamów odbyły się kolejne warsztaty kulinarne. Uczestnicy przygotowali: forszmak lubelski, kulebiak z pstrągiem łososiowym i sosem z suszonych grzybów, a także tartę orzechową z gruszkami. Nad przebiegiem prac czuwał profesjonalny szef kuchni Pan Marcin Sikora, który podzielił się z uczestnikami sprawdzonymi przepisami oraz swoją wiedzą kulinarną.

(więcej…)

Smakowite spotkanie w Górecku Starym

W dniu 5 grudnia panie z terenu gminy Józefów uczestniczyły w warsztatach kulinarnych dzięki którym świetlica wiejska w Górecku Starym stała się miejscem twórczej pracy. Podczas warsztatów uczestniczki przygotowały: flaki po zamojsku, roladki z polędwicy faszerowane boczkiem, pomidorami suszonymi i porem, kotleciki z ziemniaków i kalafiora oraz świąteczny piernik. Prace kulinarne koordynował zawodowy kucharz pan Marcin Sikora, który dzielił się z uczestniczkami wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi. Atmosfera podczas warsztatów była znakomita, a przygotowane potrawy naturalnie przepyszne.

(więcej…)

Kolejne warsztaty kulinarne

Tym razem spotkaliśmy się w świetlicy wiejskiej na Błoniu w gminie Szczebrzeszyn. Pod okiem szefa kuchni, pana Marcina Sikory, uczestnicy przygotowywali zupę grzybową, dorsza z sosem porowym, kapustą i krokietami oraz strudel jabłkowy. Warsztaty były doskonałą okazją do pogłębiania wiedzy o tradycjach kulinarnych regionu. Warsztaty są elementem operacji własnej realizowanej przez LGD "Nasze Roztocze".

(więcej…)

Warsztaty kulinarne w Wólce Wieprzeckiej

Zupę krem z białych warzyw, nadziewane polędwiczki z musem grzybowym i zapiekanką ziemniaczaną a na deser pączki makowe z sosem piernikowym - takie pyszności pod okiem profesjonalnego kucharza przygotowywali uczestnicy warsztatów kulinarnych w Wólce Wieprzeckiej.

Było pracowicie i bardzo smacznie :)

Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze" w ramach realizacji operacji własnej finansowanej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

(więcej…)

Rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych

W dniu wczorajszym w świetlicy wiejskiej w Sitańcu rozpoczęliśmy warsztaty kulinarne, których tematyka dotyczyła wykorzystania produktów lokalnych i tradycyjnych z obszaru Zamojszczyzny i Roztocza. Uczestnicy pod okiem profesjonalnego kucharza przygotowywali pyszne dania z kaszą, serem, ziemniakami, owocami i warzywami z roztoczańskich pól, sadów i ogrodów a także zgłębiali swoją wiedzę o tradycjach kulinarnych tego obszaru.     

Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze" w ramach realizacji operacji własnej finansowanej z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

(więcej…)

Organizujemy warsztaty kulinarne

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Nasze Roztocze” serdecznie zaprasza do udziału w bezpłatnych warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach operacji własnej pt. „Roztoczańska kuchnia regionalna sposobem na wsparcie aktywności kulturalnej mieszkańców obszaru LGD Nasze Roztocze”. Tematem przewodnim spotkań jest wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych z obszaru Zamojszczyzny i Roztocza.

(więcej…)

Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"

Partyzantów 3, pok. 218
22-400 Zamość
Pon. - Pt. - 7:30 - 15:30
tel./fax 084 639 29 66
tel. 0 510 20 38 58
mail: roztocze@lgdnaszeroztocze.pl
nr konta: 22 1940 1076 3089 7744 0000 0000
Lokalna Grupa Działania "Nasze Roztocze"
Projekt: Bartosz Cholewiński
Skip to content